Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Opozičná DK opäť protestovala proti vláde, prišlo niekoľko sto ľudí

Na snímke demonštranti v okolí budovy parlamentu na ulici Alkotmány. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Demokratická koalícia požaduje odstúpenie vlády, spravodlivý volebný systém a nové parlamentné voľby.

Budapešť 18. septembra (TASR) – Niekoľko stoviek priaznivcov maďarskej opozičnej Demokratickej koalície (DK) protestovalo v utorok podvečer na budapeštianskej Ulici ústavy (Alkotmány utca) neďaleko budovy parlamentu, informovalo internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Zhromaždenie pod názvom "Do ulíc, európski Maďari!" zvolal v nedeľu na demonštrácii ľavicových strán predseda DK Ferenc Gyurcsány v reakcii na to, že vládny blok Fidesz-KDNP predložil do parlamentu návrh uznesenia proti kritickej správe EP o stave demokracie v Maďarsku.

DK požaduje odstúpenie vlády, spravodlivý volebný systém a nové parlamentné voľby. "Kde je slabý ľud a slabá krajina, tam je silná vláda a moc," povedal v prejave Gyurcsány, podľa ktorého Maďari musia ukázať svoju silu, aby dokázali zvrhnúť vládu premiéra Viktora Orbána, preto by mali vyjsť každý deň do ulíc.

Maďari sa teraz podľa slov Gyurcsánya boja, a to znamená, že je v krajine diktatúra. Predseda DK oznámil, že jeho strana predloží v parlamente návrh na riešenie vážnych problémov demokracie v Maďarsku uvedených v správe EP.

K protestu DK sa v utorok už oficiálne nepripojili priaznivci Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd), ktorí protestovali proti vláde s DK v nedeľu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)