Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Opozičného aktivistu obvinili, Udaľcov dnes chystá protestné mítingy

Ruský opozičný líder Sergej Udaľcov v čele demonštrácie stúpencov ruskej opozície v predvečer inaugurácie Vladimira Putina na post prezidenta v Moskve 6. mája 2012. Foto: TASR/AP Photo

U Lebedeva polícia v stredu ráno urobila domovú prehliadku a potom ho previezla na výsluch. Lídra Ľavicového frontu Sergeja Udaľcova po výsluchu prepustili na slobodu.

Moskva 18. októbra (TASR) - Ruskí vyšetrovatelia vzniesli dnes obvinenie voči aktivistovi ruského opozičného Ľavicového frontu Konstantinovi Lebedevovi, ktorého v stredu v Moskve zadržali pre podozrenie z prípravy protivládnych nepokojov. Spolu s ním zadržali aj koordinátora opozície a lídra Ľavicového frontu Sergeja Udaľcova.

Lebedev obvinenie odmieta a počas výsluchov odmietol vypovedať k tejto záležitosti. Informovala o tom dnes na svojej oficiálnej stránke Hlavná správa vyšetrovania pri Vyšetrovacom výbore Ruskej federácie, ktorý je podriadený priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zo správy citujú aj ruské spravodajské servery.

U Lebedeva polícia v stredu ráno urobila domovú prehliadku a potom ho previezla na výsluch, po ktorom ho zadržali na 48 hodín. Lídra Ľavicového frontu Sergeja Udaľcova po výsluchu prepustili na slobodu, pričom však musel podpísať vyhlásenie, že neopustí krajinu. Podľa najnovších správ ruských spravodajských serverov sa tretieho podozrivého - Leonida Rozvožajeva - vyšetrujúcim orgánom nepodarilo nájsť.

Udaľcov aj Lebedev v stredu na výsluchu vyhlásili, že nemajú nič spoločné s prípravou masových protivládnych protestov, ale potvrdili, že v lete toho roku sa v Minsku stretli s občanmi Gruzínska.

Toto stretnutie zachytáva dokumentárny film využívajúci videozáznam nasnímaný skrytou kamerou, na ktorom Udaľcov v Minsku preberá peniaze a dispozície na zorganizovanie masových protestov v Rusku údajne od spojenca gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho. Táto schôdzka je hlavným dôvodom domových prehliadok u troch zadržaných predstaviteľov opozície a ich výsluchov vyšetrovacím výborom.

Spomínaný filmový záznam stretnutia v Minsku odvysielal ruský televízny kanál NTV 5. októbra pod názvom Anatómia protestu-2. Z obsahu vyplynulo, že skupina ľudí okolo bývalého riaditeľa Banky Moskva Andreja Borodina a niekoľko občanov Gruzínska poskytli peniaze na podporu mimoparlamentnej opozície s cieľom rozpútať protivládne protesty. Udaľcov mal byť ich sprostredkovateľom.

Po odvysielaní filmu požiadala Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, príslušné orgány o dôsledné prešetrenie prípadu a podniknutie ďalších krokov.

Ruské spravodajské servery informovali, že hlavný podozrivý Sergej Udaľcov chce dnes na Lebedevovu podporu zorganizovať sériu malých protestných zhromaždení v blízkosti budovy ministerstva vnútra v Moskve.