Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Opozičný líder Jaroslaw Kaczynski chce opäť kandidovať na prezidenta

Foto: TASR/AP

Ohlásenie Kaczynského prezidentskej kandidatúry prichádza len niekoľko dní pred druhým výročím leteckej havárie poľského prezidentského špeciálu pri západoruskom meste Smolensk.

Varšava 6. apríla (TASR) - Vodca poľskej opozície Jaroslaw Kaczynski dnes oznámil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2015. Prijal tak výzvu členskej základne strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej je predsedom.

"Som pod tlakom straníkov. Zmenil som postoj," povedal dnes pre spravodajskú stanicu TVN24 Kaczynski, ktorý po neúspechu v prezidentských voľbách v roku 2010 povedal, že už kandidovať nebude.

Ohlásenie Kaczynského prezidentskej kandidatúry prichádza len niekoľko dní pred druhým výročím leteckej havárie poľského prezidentského špeciálu pri západoruskom meste Smolensk (10. apríla 2010), pri ktorej zahynulo 96 ľudí vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczynského, brata Jaroslawa Kaczynského.

Jaroslaw Kaczynski nedávno vyvolal rozporuplné reakcie svojimi vyhláseniami, ktorými naznačil, že výsledky vyšetrovania havárie vládneho lietadla nevyznievajú v prospech teórie o nehode, ale skôr o atentáte, pripravenom Moskvou.

Konzervatívni voliči Kaczynského strany PiS sú známi svojou nedôverou k Rusku a Nemecku, s ktorými majú Poliaci negatívnu historickú skúsenosť.

Jaroslaw Kaczynski neuspel v ostatných prezidentských voľbách, ktoré nasledovali po tragickom úmrtí jeho brata, keď prehral v druhom kole v súboji so súčasným prezidentom Bronislawom Komorowským.