Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Orbán sa v prejave vyhrážal, tvrdí Jobbik

Maďarský premiér a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán zdraví svojich priaznivcov v Budapešti v nedeľu 8. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Podľa Jobbiku je krajina postavená na korupcii, prevádzkujú ju oligarchovia, je plná nenávistnej kampane a medzinárodne je izolovaná.

Budapešť 10. mája (TASR) - Znovuzvolený predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo svojom prejave tvrdil, že s dvojtretinovou väčšinou v parlamente bude vládnuť v prospech troch tretín Maďarov. Najväčšia opozičná strana Jobbik si však myslí, že práve Orbán bol tým, ktorý v uplynulých ôsmich rokoch vlády rozštiepil spoločnosť.

Podľa spravodajského servera Propeller predseda parlamentnej frakcie Jobbiku Márton Gyöngyösi po parlamentnej schôdzke novinárom povedal, že Orbán sa vo svojom prejave viackrát vyhrážal, podľa Gyöngyösiho tak robí iba ten, kto má strach.

Premiérove vízie o tom, že Maďarsko bude do roku 2030 medzi piatimi najlepšími krajinami Európy, sa podľa predsedu frakcie nezakladajú na žiadnej realite. "Maďarsko charakterizuje odchod mladých ľudí do zahraničia, hrozba demografickej katastrofy a prehlbovanie chudoby," zdôraznil opozičný politik.

Podľa jeho slov je krajina postavená na korupcii, prevádzkujú ju oligarchovia, je plná nenávistnej kampane a medzinárodne je izolovaná.

Jobbik má v 199-člennom parlamente 26 poslancov a je najsilnejšou opozičnou stranou. Vládny blok Fidesz-KDNP disponuje v zákonodarnom zbore 133 hlasmi.

Nová maďarská vláda bude namiesto liberálnej demokracie budovať modernú kresťanskú demokraciu 21. storočia, povedal vo štvrtok v parlamente po zvolení staronový premiér Orbán.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)