Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V. Orbán vidí v Ukrajine perspektívny trh, predpokladá jej rýchly rast

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ukrajinský premiér Mikola Azarov na Košútovom námestí v Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarsko by sa podľa Viktora Orbána chcelo zúčastniť rýchleho hospodárskeho rastu, aký čaká Ukrajinu. Cyprus je podľa neho príkladom nebezpečenstva jednosmerného obchodného zamerania.

Budapešť 28. marca (TASR) - Ukrajina zostane aj v budúcnosti krajinou, ktorá bude schopná rýchleho hospodárskeho rastu a tohto rastu by sa chcelo zúčastniť aj Maďarsko. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán po schôdzke s predsedom ukrajinskej vlády Mykolom Azarovom, ktorý v stredu pricestoval do Budapešti na trojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska.

Podľa tlačovej agentúry MTI Orbán uviedol, že cyperské udalosti uplynulých dní dávajú zreteľne najavo, že jednosmerný zahraničný obchod - zhruba tri štvrtiny maďarského exportu smeruje na západ Európy - znamená aj obmedzenie, pretože zanedbáva možnosti ponúkané východnými krajinami, napríklad Ukrajinou.

Maďarský premiér požiadal ukrajinského partnera o dobrú vôľu v realizácii vlani prijatého ukrajinského jazykového zákona, čo je dôležité z hľadiska maďarskej menšiny žijúcej na Ukrajine. "Je to lojálne spoločenstvo, ktoré si však chce zachovať národnú identitu a svoju kultúru," povedal o krajanoch Orbán.

Mikola Azarov chce rozvíjať vzťahy s Maďarskom

"Prišli sme do Maďarska posilniť naše tradične dobré vzťahy a hovorili sme o možnostiach ich ďalšieho rozvoja," zdôraznil Azarov, podľa ktorého sa s Orbánom dohodli, že v Maďarsku sa budú konať ukrajinské dni kultúry a na Ukrajine zorganizujú maďarské kultúrne dni.

Spolupráca medzi Ukrajinou a Maďarskom bude pokračovať podľa ukrajinského premiéra najmä v oblastiach atómovej energie, elektrickej energie, prepravy zemného plynu a v zlepšení služieb občanov prekračujúcich štátne hranice.

Predsedovia vlád podpísali dohody o ucelenom rozvoji cestných maďarsko-ukrajinských hraničných priechodov, dohodu o spolupráci maďarského Národného úradu pre zahraničnú ekonomiku a Ukrajinského štátneho úradu pre národné projekty, ako aj dohodu o medzinárodnom kombinovanom transporte tovaru.