Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

OSN je znepokojená zatýkaním žien a dievčat v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Taliban minulý týždeň uviedol, že policajtky umiestnia ženy za nesprávne nosenie hidžábu do väzby.

Kábul 11. januára (TASR) — Pomocná misia OSN v Afganistane (UNAMA) vyjadrila vo štvrtok hlboké znepokojenie z nedávneho svojvoľného zatýkania a zadržiavania tamojších žien a dievčat za údajné porušenie pravidiel nosenia hidžábu stanovených vládnucim hnutím Taliban. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

UNAMA prešetruje tvrdenia o zlom zaobchádzaní so ženami a vydieraní výmenou za ich prepustenie. "Donucovacie opatrenia zahŕňajúce fyzické násilie sú pre afganské ženy a dievčatá obzvlášť ponižujúce a nebezpečné," uviedla vo vyhlásení Roza Otunbajevová, osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan.

Taliban minulý týždeň uviedol, že policajtky umiestnia ženy za "nesprávne nosenie hidžábu" do väzby. Išlo o prvé oficiálne potvrdenie zásahov voči ženám, ktoré nedodržiavajú pravidlá obliekania nariadené Talibanom od jeho návratu k moci v auguste 2021.

UNAMA uviedla, že od 1. januára úrady v hlavnom meste Kábul a provincii Dájkundí v strednej časti kontrolujú povinné nosenie hidžábu. Podľa misie OSN mnoho žien a dievčat dostalo varovanie a viaceré boli aj zadržané.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v reakcii na tieto tvrdenia na sociálnej sieti X uviedol, že Afganky "nosia hidžáb z vlastnej vôle a netreba ich k tomu nútiť".

V máji 2022 Taliban vydal nariadenie, v ktorom uložil ženám povinnosť nosiť na verejnosti burku zahaľujúcu celé telo. Podobné pravidlá platili aj počas predchádzajúceho režimu Talibanu v rokoch 1996 - 2001.