Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN vymenoval osobitnú vyslankyňu pre Mjamnarsko

António Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V oblasti diplomacie má vyše 25-ročné skúsenosti - zo švajčiarskeho rezortu zahraničných vecí aj z pôsobenia na poste veľvyslankyne v Thajsku a od 2015 v Nemecku.

New York 26. apríla (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vymenoval osobitnú vyslankyňu svetovej organizácie pre Mjanmarsko. Stane sa ňou doterajšia švajčiarska veľvyslankyňa v Nemecku Christine Schranerová-Burgenerová, informoval vo štvrtok hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Na vymenovanie osobitného vyslanca OSN pre Mjanmarsko vyzvalo v decembri Guterresa Valné zhromaždenie OSN.

Christine Schranerová-Burgenerová sa narodila v roku 1963 vo Švajčiarsku a absolvovala právo na Univerzite v Zürichu. V oblasti diplomacie má vyše 25-ročné skúsenosti - zo švajčiarskeho rezortu zahraničných vecí aj z pôsobenia na poste veľvyslankyne v Thajsku a od 2015 v Nemecku.

V roku 2010 stála na čele snáh o sprostredkovanie dohody medzi thajskou vládou a demonštrantami.

Obavy medzinárodného spoločenstva týkajúce sa situácie v Mjanmarsku sa zvýšili v dôsledku vlaňajších etnicky motivovaných násilností páchaných mjanmarskou armádou a radikálnymi budhistami. Tie zapríčinili exodus asi 700.000 príslušníkov moslimského etnika Rohingov do susedného Bangladéša.