Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Nigérii uniesli zo školy najmenej 287 žiakov

BIlustračné foto. Foto: TASR/AP

K útoku na štátnu školu došlo v meste Kuriga v Nigérijskom štáte Kaduna v ranných hodinách miestneho času - krátko predtým, ako sa žiakom malo začať vyučovanie.

Abuja 7. marca (TASR) - Ozbrojenci zaútočili vo štvrtok na školu v regióne na severozápade Nigérie a uniesli odtiaľ najmenej 287 žiakov, uviedlo vedenie školy tamojším úradom. Ide o druhý masový únos v tejto západoafrickej krajine za menej než týždeň, informuje TASR podľa agentúry AP.

K útoku na štátnu školu došlo v meste Kuriga v Nigérijskom štáte Kaduna v ranných hodinách miestneho času - krátko predtým, ako sa žiakom malo začať vyučovanie, uviedli pre AP miestni obyvatelia.

Nigérijské úrady predtým hovorili o 100 unesených žiakoch. Riaditeľ školy Sání Abdulláhí však neskôr spresnil, že celkový počet unesených je 287.

Miestni predstavitelia ubezpečili, že zaistia, aby sa "každé dieťa vrátilo naspäť", a že na tom pracujú spolu s tajnými službami.

Únosy študentov zo škôl sú na severe Nigérie pomerne bežné a stali s dôvodom pre obavy od roku 2014, keď islamistickí extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) odvliekli viac než 200 dievčat zo školy v štáte Borno.

V súčasnosti dochádza k takýmto únosom skôr na severozápade a v centrálnej časti krajiny, kde sa desiatky ozbrojených skupín často zameriavajú na únosy dedinčanov a cestovateľov, za ktorých potom žiadajú vysoké výkupné, píše AP.