Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Útok samovražedného atentátnika v Pakistane si vyžiadal 10 obetí

Za posledných 18 mesiacov sa v Pakistane vystupňovali útoky radikálnych sunnitských moslimov proti menšinovým šiitom.

Pešávar 21. júna (TASR) - Najmenej desať obetí na životoch a 25 zranených si dnes vyžiadal útok samovražedného atentátnika v pakistanskom meste Pešávar.

Útočník najprv v šiitskej mešite, kde sa na tradičných modlitbách stretli desiatky veriacich moslimov, spustil paľbu a potom tam odpálil aj výbušninu, ktorú mal pripevnenú na tele. K útoku došlo v čase kázne tamojšieho imáma.

Miestna televízia odvysielala zábery z miesta činu. Bombová nálož podľa všetkého obsahovala aj guľôčkové ložiská, aby výbuch spôsobil čo najväčšie škody: na zakrvavenej podlahe a múroch mešity bolo vidno jamky a diery.

K samovražednému atentátu sa bezprostredne nikto neprihlásil. Za posledných 18 mesiacov sa však v Pakistane vystupňovali útoky radikálnych sunnitských moslimov proti menšinovým šiitom, ktorých sunnitskí extrémisti považujú za heretikov.

Šiitskí moslimovia sa stali terčom útoku naposledy minulú sobotu, keď militantná sunnitská organizácia Džangvího armáda (Laškare Džangví), napojená na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida, v meste Kvéta v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu zaútočila na autobus ženskej univerzity a neskôr na miestnu nemocnicu. Zahynulo pri tom 30 ľudí.

Agentúra AP predpokladá, že za dnešným útokom by mohla byť tiež skupina Laškare Džangví.