Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež by mal podľa Turnbulla odvolať odsúdeného arcibiskupa z Adelaide

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Wilson je dosiaľ najvyššie postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi na svete, ktorého odsúdili za zatajovanie sexuálneho zneužívania detí, píše DPA.

Canberra 19. júla (TASR) - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull vyzval vo štvrtok pápeža Františka, aby odvolal arcibiskupa mesta Adelaide Philipa Wilsona, ktorého uznali za vinného zo zatajovania pohlavného zneužívania detí. Informuje o tom agentúra DPA.

Šesťdesiatsedemročného katolíckeho duchovného začiatkom tohto mesiaca odsúdili na 12 mesiacov väzenia za to, že neoznámil polícii sexuálne zneužívanie dvoch maloletých miništrantov pedofilným kňazom v 70. rokoch minulého storočia.

"Mal rezignovať, a teraz prišiel čas, aby ho pápež odvolal," povedal Turnbull novinárom v Sydney.

Wilson sa vzdal vykonávania svojich povinností v adelaidskej arcidiecéze po tom, čo ho v máji tohto roka uznali za vinného. Doposiaľ však odmietal výzvy na svoju rezignáciu s tým, že voči rozsudku sa odvolá.

Wilson je dosiaľ najvyššie postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi na svete, ktorého odsúdili za zatajovanie sexuálneho zneužívania detí, píše DPA.

V súčasnosti sa po prepustení na kauciu nachádza na slobode a pred súd opäť predstúpi v auguste. Súd bude rozhodovať o tom, či si svoj trest odpyká vo väzení alebo v domácom väzení.