Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pápež chystá zriadenie akadémie pre výučbu latinčiny

Pápež Benedikt XVI. vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo na pomoc obetiam sobotňajšieho zemetrasenia v severozápadnom Iráne. Foto: TASR/AP Photo

Inštitúcia, v ktorej by mali vyučovať renomovaní znalci latinčiny, by mala byť pod kontrolou vatikánskeho rezortu kultúry.

Vatikán 31. augusta (TASR) - Zriadenie pápežskej akadémie pre výučbu latinčiny s cieľom podporiť vedomosti z tohto jazyka nielen v cirkevnom prostredí, ale aj civilnej spoločnosti pripravuje hlava katolíckej cirkvi Benedikt XVI.



Inštitúcia, v ktorej by mali vyučovať renomovaní znalci latinčiny, by mala byť pod kontrolou vatikánskeho rezortu kultúry.

Ako pre noviny La Stampa uviedol predseda pápežskej rady pre kultúru, kardinál Gianfranco Ravasi, projektom chcú vyhovieť požiadavkám z rôznych končín sveta.

Jeden z významných znalcov latinčiny v Taliansku, kňaz Romano Nicolini v tejto súvislosti podčiarkol: Latinčina vychováva vážiť si krásne.

Vatikánsku nadáciu Latinitas, ktorú ešte v roku 1976 zriadil pápež Pavol VI., čaká v blízkej budúcnosti ukončenie činnosti. Práve jej úlohou bola podpora a výskum latinského jazyka. Nadácia pripravila okrem iného aj slovník súčasného jazyka a latinčiny Lexicon Recentis Latinitatis, v ktorom ponúkla 23.000 termínov, okrem iného i latinské synonymá pre pojmy ako počítač, internet alebo slalom.

Už podstatne dlhšie, od roku 1953 vychádza vo Vatikáne i časopis s názvom Latinitas.

Svätá stolica organizuje každoročne i súťaž Certamen Vaticanum, v rámci ktorej odborná porota posudzuje prozaické i poetické útvary v latinskom jazyku autorov z Európy i zámoria.