Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež zatiaľ neurobil žiadne personálne zmeny v kongregáciách

Pápež František celebruje inauguračnú omšu na Námestí sv. Petra 19. marca 2013 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Prvá zmena podľa ich názoru nastane na poste štátneho tajomníka. Kardinál Tarcisio Bertone má 78 rokov a je vo veku, keď sa kardináli zvyčajne stiahnu do ústrania.

Vatikán 20. marca (TASR) - Pápež František neurobil zatiaľ nijaké personálne zmeny vo vedení vatikánskych kongregácií. Akékoľvek vymenovanie príde zrejme až po čase, strávenom úvahami, modlitbami a rozhovormi, uviedla agentúra Catholic News Agency (CNA) s tým, že experti vo všeobecnosti zmeny očakávajú.

Prvá zmena podľa ich názoru nastane na poste štátneho tajomníka. Kardinál Tarcisio Bertone má 78 rokov a je vo veku, keď sa kardináli zvyčajne stiahnu do ústrania. Za najväčších favoritov na tento post sú považovaní dvaja Taliani: Giuseppe Bertello, ktorý je predsedom Pápežskej rady pre Vatikánsky mestský štát, a Fernando Filoni, prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

Keď sa nový pápež ujme úradu, potvrdí vo funkciách prefektov všetkých kongregácií, ktorí svoje posty opúšťajú počas sedisvakancie - režimu uprázdneného stolca, ktorý nastáva smrťou pápeža, alebo (ako v prípade Benedikta XVI.) odstúpením.

Vo funkciách nový pápež znovu potvrdzuje aj sekretárov všetkých vatikánskych sekretariátov vymenúvaných na päťročné obdobie. Keď ich v úradoch potvrdil, vydal František len dvojvetové vyhlásenie a nezmienil sa o štátnom sekretariáte, ktorý je druhou najvplyvnejšou kongregáciou.

Počas Františkovho pontifikátu možno očakávať mnoho zmien, napísal novinár Alberto Barlocci. Svojím prvým gestom - časom na rozmyslenie - chce dať pápež najavo, že chce získať odstup od minulosti a vyslať signál, že cirkev je aj čímsi iným ako zbierkou dekorácií a tým, aký je v súčasnosti jej obraz, domnieva sa novinár.

Ak si niekto myslí, že František nechce vládnuť v rímskej kúrii, mýli sa, tvrdí Barlocci. Nový pápež podľa neho veľmi dobre pozná problémy, ktoré tam sú, a pravdepodobne už aj vie, ako ich vyriešiť.

Súčasný pápež získal totiž skúsenosti s manipuláciami v rímskej kúrii ešte ako arcibiskup Buenos Aires, uviedol pre CNA nemenovaný argentínsky kňaz. Spresnil, že Jorgeho Maria Borgoglia vymenovali najprv za pomocného biskupa a potom arcibiskupa Buenos Aires v prvom rade pre to, aby urobil poriadok v diecéze po svojom predchodcovi.

Keď však Vatikán vymenúval nových biskupov pre Argentínu, Borgoglio vždy zistil, že nebol akceptovaný ani jeden z ním navrhovaných kandidátov. Do výberu biskupov je pritom vždy zapojený aj metropolitný arcibiskup, ktorý pápežovi ponúka svoje návrhy.

Zdroj CNA sa domnieva, že je za tým kardinál Angelo Sodano, ktorý bol istý čas nunciom v Latinskej Amerike a jeho vplyv v regióne je citeľný doteraz, keďže mnohým diplomatom vo Vatikáne pomohol v kariére.