Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pápež označil násilnosti v Sýrii za neľudské, modlil sa za ich koniec

František vyzval tisíce ľudí na vatikánskom Námestí sv. Petra na modlitbu za okamžité ukončenie bojov. 25. februára 2018, Vatikán. Foto: TASR/AP

Mesiac február bol podľa pápeža jedným z najnásilnejších za sedem rokov konfliktu.

Vatikán 25. februára (TASR) - Pápež František v nedeľu označil násilnosti v Sýrii za "neľudské" a podporil sobotňajšie rozhodnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijať rezolúciu, požadujúcu "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii.

František vyzval tisíce ľudí na vatikánskom Námestí sv. Petra na modlitbu za "okamžité" ukončenie bojov, píše agentúra AP.

"Mesiac február bol jedným z najnásilnejších za sedem rokov konfliktu," povedal pápež a zdôraznil, že boje zanechali stovky, tisíce obetí, medzi ktorými sú starší, ženy i deti. Ľudia nemajú prístup k jedlu. Konflikt neminul ani nemocnice. "Všetko toto je neľudské," vyhlásil František a dodal, že "proti zlu nemožno bojovať ďalším zlom".

BR OSN prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii jednohlasne. Napriek počiatočnému odporu Ruska - stáleho člena BR OSN s právom veta a spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada - nakoniec všetkých 15 členov rady hlasovalo v prospech zastavenia bojov.

Rezolúcia sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta pri Damasku a ďalších lokalitách. Uvádza, že 5,6 milióna ľudí v 1244 komunitách potrebuje okamžitú pomoc a 2,9 milióna sa nachádza na ťažko dostupných a obliehaných miestach.