Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Pápež prijal nového ruského veľvyslanca, hovorili o mieri na Ukrajine

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František volá po mieri na Ukrajine pravidelne, hoci na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 čelil kritike za to, že neoznačil Moskvu za agresora.

Vatikán 18. septembra (TASR) - Pápež František v pondelok prijal nového ruského veľvyslanca pri Svätej stolici Ivana Soltanovského. Okrem iného diskutovali o pontifikových snahách dosiahnuť mier na Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Soltanovskij, ktorý je dlhoročným diplomatom, pre ruskú štátnu agentúru TASS povedal, že s pápežom sa "rozprávali o misii pápežovho mierového vyslanca na Ukrajine kardinála Mattea Zuppiho a dohodli sa na úprimnom a otvorenom dialógu postavenom na vzájomnom rešpekte".

Pápež začiatkom roka Zuppiho poveril, aby viedol mierovú misiu s cieľom pokúsiť sa zastaviť rusko-ukrajinskú vojnu. Odvtedy navštívil Moskvu, Kyjev či Peking. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň podľa TASS naznačil, že osobitný vyslanec by mohol Moskvu opäť navštíviť.

Pápež František volá po mieri na Ukrajine pravidelne, hoci na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 čelil kritike za to, že neoznačil Moskvu za agresora. Deň po začatí invázie však uskutočnil nezvyčajný krok – navštívil ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici, aby "vyjadril svoje znepokojenie nad vojnou".