Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pápež sa znova modlil za ukončenie bojov medzi Izraelom a Hamasom

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol 7. októbra, keď militanti z tohto palestínskeho hnutia zaútočili na izraelské územie a zabili najmenej 1400 ľudí.

Vatikán 5. novembra (TASR) - Pápež František v nedeľu opäť žiadal ukončenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Humanitárnu situáciu v pásme Gazy označil za veľmi vážnu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Naďalej myslím na vážnu situáciu v Palestíne a v Izraeli, kde mnoho ľudí prišlo o život... Prosím vás v mene Boha, aby ste prestali, zastavte paľbu," povedal František po tradičnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

"Dúfam, že sa preskúmajú všetky možnosti, aby sa úplne predišlo rozšíreniu konfliktu... aby sa pomoc dostala do Gazy, kde je humanitárna situácia veľmi vážna, a aby boli rukojemníci okamžite prepustení," dodal.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol 7. októbra, keď militanti z tohto palestínskeho hnutia zaútočili na izraelské územie a zabili najmenej 1400 ľudí. Pri útoku navyše zajali viac ako 200 rukojemníkov.

Izrael reagoval odvetnými náletmi na pásmo Gazy, ktoré si dosiaľ podľa palestínskych úradov vyžiadali viac ako 9700 obetí.

Pápež opakovane vyzval na zastavenie bojov a na dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy. V októbri hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o konfliktoch vo svete a potrebe hľadať cesty k mieru, pripomína AFP.