Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež uznal zázrak blahoslaveného kardinála Johna Henryho Newmana

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Newman sa zriekol akademickej kariéry na Oxfordskej univerzite a v roku 1845 prestúpil na katolícku vieru - bol presvedčený, že pravdu, ktorú hľadá, už v anglikánskej cirkvi nenájde.

Vatikán 13. februára (TASR) - Pápež František uznal zázrak potrebný na vyhlásenie kardinála Johna Henryho Newmana, konvertovaného anglikána, za svätého. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Newmana vyhlásil za blahoslaveného, čo je predstupeň vyhlásenia za svätého, ešte pápež Benedikt XVI. počas svojej návštevy Británie v roku 2010. Rodeného Londýnčana Newmana, ktorý zomrel v roku 1890, ocenil Benedikt ako príklad ekumenizmu. Newman sa zriekol akademickej kariéry na Oxfordskej univerzite a v roku 1845 prestúpil na katolícku vieru - bol presvedčený, že pravdu, ktorú hľadá, už v anglikánskej cirkvi nenájde.

Vatikán v stredu tiež oznámil, že František uznal "hrdinské cnosti Božieho služobníka" kardinála Józsefa Mindszentyho, maďarského katolíckeho duchovného. Ten dlhé roky trpel vo väzení za to, že bol odporcom komunizmu. Uznanie týchto cností je krokom smerujúcim k prípadnému vyhláseniu za svätca. Mindszenty zomrel v rakúskej metropole Viedeň v roku 1975.