Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Požiar vážne poškodil palác v centre Paríža

Foto: TASR/AP

Nový majiteľ budovu získal za 60 miliónov eur a po náročnej rekonštrukcii z nej chcel urobiť luxusnú rezidenciu.

Paríž 10. júla (TASR) - Požiar v Paríži dnes vážne poškodil palác na ostrove Ile Saint Louis, ktorý kedysi patril dynastii Rothschildovcov a v roku 2007 ho kúpil synovec katarského emira.

Hotel Lambert, postavený v 17. storočí, bol požiarom, ktorý vypukol dnes ráno, vážne poškodený, pričom najviac utrpela strecha.

Požiar vypukol krátko po polnoci a hasičom sa ho podarilo zlikvidovať až okolo 07.30 h SELČ.

Zatiaľ nie je známe, či plamene zničili aj vzácne nástenné maľby Charlesa Le Bruna, ako aj ďalšie umelecké diela a historické zariadenie. Palác, ktorý sa nachádza na ostrove Ile Saint Louis v centre Paríža, neďaleko katedrály Notre Dame, je v zozname štátom chránených historických pamätihodností.

Požiar likvidovalo 140 hasičov, z nich jeden pri zásahu utrpel ľahké zranenia.

Ako informovali francúzske médiá, niekoľko hodín existovalo riziko, že požiar preskočí aj na budovy v susedstve paláca, kde prebieha rekonštrukcia. Veliteľ zásahu preto nariadil evakuáciu asi desiatich ľudí žijúcich v susedstve.

Nový majiteľ budovu získal za 60 miliónov eur a po náročnej rekonštrukcii z nej chcel urobiť luxusnú rezidenciu. Veľkú polemiku vyvolal napríklad jeho zámer vybudovať v objekte výťah pre autá.