Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR varuje: Po nových sankciách OSN pocítia USA najväčšiu bolesť

Na nedatovanej snímke, ktorú zverejnila severokórejská vláda 3. septembra 2017, severokórejský vodca Kim Čong-un na neznámom mieste, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľvyslanec KĽDR pri OSN v Ženeve Han Te-song ostro odsúdil a kategoricky odmietol "najnovšiu nelegálnu a nezákonnú rezolúciu BR OSN".

Soul 12. septembra (TASR) - Severná Kórea dnes odsúdila nové sankcie Bezpečnostnej rady OSN voči nej a varovala USA, že budú čeliť "najväčšej bolesti" za to, že sankcie iniciovali.

Veľvyslanec KĽDR pri OSN v Ženeve Han Te-song ostro odsúdil a kategoricky odmietol "najnovšiu nelegálnu a nezákonnú rezolúciu BR OSN". "Washingtonský režim naštartoval politickú, ekonomickú a vojenskú konfrontáciu, posadnutý divokou hrou s cieľom zvrátiť vývoj jadrovej sily KĽDR, ktorý už dosiahol fázu dovŕšenia," citovala ho agentúra Reuters na konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve.

"Nastávajúce opatrenia KĽDR privodia Spojeným štátom najväčšiu bolesť, akú kedy v dejinách zažili," dodal.

Bezpečnostná rada OSN schválila v pondelok v New Yorku jednomyseľne nové sankcie voči Severnej Kórei za jej minulotýždňovú jadrovú skúšku. Značne zmiernený návrh rezolúcie predložený Spojenými štátmi podporili aj Čína a Rusko.

Na základe nových sankcií budú dodávky rafinovaných ropných produktov do tejto komunistickej krajiny obmedzené na dva milióny barelov ročne a z KĽDR bude zakázaný vývozu textilu.

Rezolúcia tiež zavádza zákaz vývozu kondenzátov a skvapalneného zemného plynu do KĽDR a zachováva hornú hranicu množstva vyvezenej ropy. Väčšinu ropy dodáva Severnej Kórei Čína.

Obmedzenie dodávok ropných produktov je účinné od 1. októbra. Do konca tohto roka môže KĽDR doviezť iba 500.000 barelov, od 1. januára 2018 spomínané dva milióny barelov ročne.

V reakcii na šiesty jadrový test KĽDR z 3. septembra požadovali USA pôvodne oveľa prísnejšie sankcie. Washington chcel zmraziť všetky zahraničné aktíva vodcu Kim Čong-una a troch vysokopostavených predstaviteľov vládnucej strany, ako aj prevody peňazí severokórejských občanov do ich vlasti a zaviesť okamžité a komplexné ropné embargo a prehliadky severokórejských lodí na otvorenom mori.

Z návrhu rezolúcie boli vypustené i sankcie voči štátnej leteckej spoločnosti Air Koryo, kórejskej armáde a ministerstvu obrany. Uvedené postihy totiž nechceli podporiť Rusko a Čína.

Ide v poradí o deviatu rezolúciu týkajúcu sa jadrového a raketového programu KĽDR od roku 2006 (predchádzajúca bola prijatá len 5. augusta). Žiadna však doteraz nedokázala prinútiť režim v Pchjongjangu, aby skúšky zastavil. Severná Kórea svoje úsilie dokonca vystupňovala a minulý týždeň oznámila, že uskutočnila test vodíkovej bomby, ktorú je možné umiestniť na medzikontinentálnu balistickú raketu.