Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Strana PDeCAT: Katalánskym premiérom by sa mohol stať Jordi Sánchez

Na archívnej snímke Jordi Sánchez. Foto: Wikipedia

Jordi Sánchez je však už štvrtý mesiac vo vyšetrovacej väzbe na základe obvinenia zo vzbury.

Barcelona 28. februára (TASR) - Strany bojujúce za nezávislosť Katalánska sa priblížili k dohode o kandidátovi, ktorého navrhnú do funkcie predsedu regionálnej vlády ako alternatívu ku Carlesovi Puigdemontovi.

Informoval o tom hovorca Katalánskej európskej demokratickej strany (PDeCAT) Carles Campuzano, ktorý v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Cadena Ser spresnil, že týmto kandidátom je Jordi Sánchez, predseda vplyvného Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) stojaceho pri zrode hnutia za nezávislosť Katalánska.

Sánchez je však už štvrtý mesiac vo vyšetrovacej väzbe na základe obvinenia zo vzbury.

Tieto Compuzanove tvrdenia spochybnil hovorca strany Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) Carles Riera, podľa ktorého sú katalánske strany "ešte ďaleko od dohody".

Riera spresnil, že CUP prijme v tejto záležitosti rozhodnutie až po 3. marci, keď sa má zísť politický výbor CUP.

PDeCat, ktorá bola pod Puigdemontovým vedením od januára 2016 do konca októbra 2017 najsilnejšou politickou stranou Katalánska, získala vlani v decembri vo voľbách vypísaných Madridom najviac voličských hlasov spomedzi všetkých secesionistických strán. Jej líder Puigdemont pred súdnym vyšetrovaním ušiel do Belgicka a pri návrate do Španielska mu hrozí zatykač. V tejto súvislosti sa zvažovalo jeho uvedenie do úradu premiéra "na diaľku", čo však španielsky ústavný súd rozhodne odmietol.

Trojica secesionistických strán, ktoré majú v katalánskom parlamente väčšinu, sa túto krízu snaží vyriešiť od konca januára.

Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá vo voľbách skončila na druhom mieste, nástojí na tom, aby sa Puigdemont stal symbolicky "čestným" predsedom vlády. Viaceré španielske denníky napísali, že Puigdemont - po istom váhaní - s touto alternatívou súhlasil. Denník El País informoval, že túto nedeľu sa v Bruseli má konať uvedenie Puigdemonta do tejto funkcie.

Spomínaný Jordi Sánchez je od polovice októbra vo vyšetrovacej väzbe. Stalo sa tak na základe obvinenia zo vzbury, ktoré súvisí s jeho konaní počas demonštrácií organizovaných v Barcelone 20. a 21. septembra, keď došlo okrem iného aj k zablokovaniu vchodov do budovy, kde Občianska garda robila raziu v súvislosti s pripravovaným referendom o nezávislosti Katalánska.

Mimovládna organizácia Amnesty International považuje za prehnané zadržiavanie Jordiho Sáncheza i Jordiho Cuixarta zo združenia Omnium Cultural, venujúceho sa podpore katalánskeho jazyka a kultúry.