Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pediater Asperger podporoval nacistický program, tvrdí nová štúdia

Izba duševného pracovníka. Ilustračná snímka. Foto: TASR - L. Roller

Asperger zohral nepriamu úlohu aj pri posielaní iných detí na smrť, keďže bol členom lekárskej komisie, ktorá rozhodovala, koho zmienená klinika prijme.

Viedeň 20. apríla (TASR) - Rakúsky pediater Hans Asperger, podľa ktorého je pomenovaná jedna z foriem autizmu, zohral počas nacistickej éry úlohu pri vraždách zdravotne postihnutých detí. Vo svojej vo štvrtok zverejnenej štúdii to tvrdí viedenský historik Herwig Czech, ktorého citovala agentúra DPA.

Asperger podľa neho odporučil dve postihnuté dievčatá do neslávne známej viedenskej kliniky Am Spiegelgrund, kde boli zavraždené spolu s ďalšími takmer 800 deťmi v rámci takzvaného eutanáziového programu nacistov. Czech sa tak snaží vyvrátiť rozšírený mýtus, že tento lekár bol odporcom národného socializmu.

Asperger zohral nepriamu úlohu aj pri posielaní iných detí na smrť, keďže bol členom lekárskej komisie, ktorá rozhodovala, koho zmienená klinika prijme. Czech pre DPA uviedol, že Asperger nebol kľúčovou postavou eutanáziového programu, ale konal oportunisticky.

"Táto štúdia je o niekom, kto je oslavovaný takmer ako člen odboja a kto na základe historických prameňov nezodpovedá svojmu obrazu," tvrdí Czech.

Termín Aspergerov syndróm bol zavedený do praxe v roku 1981, rok po úmrtí tohto pediatra. Dlho panovalo presvedčenie, že Hans Asperger chránil deti pred eutanáziou, pretože vyzýval na integráciu "komplikovaných" detí do spoločnosti.

"Hovorieval, že jeho svetonázor sa príliš nelíši od toho, ktorý mali národní socialisti," tvrdí Czech. Napriek tomu, že Asperger nebol členom nacistickej strany, podal si prihlášku do Nemeckého národnosocialistického lekárskeho združenia (NSDÄB).