Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pence odmietol podporiť Trumpovu kandidatúru na prezidenta

Na snímke Mike Pence. Foto: TASR/AP

Pence zároveň v rozhovore poznamenal, že Trump presadzuje a formuluje program, ktorý je "v rozpore" s konzervatívnym programom, podľa ktorého sa obidvaja riadili počas ich spoločného vládnutia.

Washington 16. marca (TASR) - Bývalý americký viceprezident Mike Pence v piatok uviedol, že nebude podporovať opätovnú kandidatúru exprezidenta Donalda Trumpa na post šéfa Bieleho domu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Nemalo by byť prekvapením, že tento rok nebudem podporovať Donalda Trumpa," povedal Pence v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News.

Aj keď viaceré americké médiá označili Penceovo rozhodnutie za prekvapujúce, AFP v tejto súvislosti poznamenala, že Pencea, ktorý pôsobil ako viceprezident za vlády Donalda Trumpa v rokoch 2017 až 2021, a jeho bývalého šéfa rozdeľujú hlboké rozpory od odchodu z funkcie.

Vzťahy medzi bývalým viceprezidentom a exprezidentom sa naštrbili po tom, čo Trump na Pencea vyvíjal nátlak, aby mu pomohol zvrátiť jeho porážku vo voľbách v roku 2020, pričom naňho opakovane útočil na sociálnych sieťach, keď Pence v tomto ohľade nespolupracoval podľa jeho predstáv. K tomuto rozkolu prispel aj útok demonštrantov na Kapitol zo 6. januára 2021.

Pence zároveň v rozhovore pre Fox News poznamenal, že Trump presadzuje a formuluje program, ktorý je "v rozpore" s konzervatívnym programom, podľa ktorého sa obidvaja riadili počas ich spoločného vládnutia.