Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V chaose po hurikáne policajti zastrelili mužov, teraz ich odsúdili

Foto: TASR/AP

K incidentu došlo šesť dní po tom, čo hurikán Katrina zasiahol 29. augusta 2005 americký New Orleanse- v čase, keď v meste vypukol chaos a dochádzalo tam k rabovaniu.

New Orleans 5. apríla (TASR) - Na tresty od šesť do 65 rokov väzenia odsúdili v stredu v americkom New Orleanse piatich policajtov za to, že v roku 2005 zastrelili dvoch neozbrojených mužov, ktorí sa cez most pokúšali dostať z mesta zničeného hurikánom Katrina.

Štyria policajti - Kenneth Bowen, Robert Gisevius, Anthony Villavaso a Robert Faulcon - dostali tresty od 38 do 65 rokov za smrteľnú streľbu, ich nadriadený Arthur Kaufman, ktorý pri streľbe nebol, ale neskôr sa záležitosť pokúšal zamaskovať, dostal šesťročný trest.

K incidentu došlo šesť dní po tom, čo hurikán mesto zasiahol 29. augusta 2005 - v čase, keď v meste vypukol chaos a dochádzalo tam k rabovaniu. Policajti najskôr začali strieľať na rodinu, ktorá sa snažila cez most prejsť, pričom zabili 17-ročného Jamesa Brissetta a zranili štyroch jeho príbuzných. O pár okamihov neskôr zastrelili Ronalda Madisona, mentálne postihnutého muža, ktorý začal utekať z miesta činu.

Aby použitie zbraní vyzeralo oprávnené, policajti sfalšovali svoje správy, na mieste umiestnili zbraň a vymysleli si svedecké výpovede.