Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Plány na odchod NATO z Afganistanu sa nezmenili, tvrdí Rasmussen

Ilustračný záber Foto: TASR/Jakub Filo

Prieskumy ukázali, že 11-ročná vojna v Afganistane nemá v 28 členských krajinách NATO podporu verejnosti.

Kábul 18. októbra (TASR) - Severoatlantická aliancie nezmenila plány na termín odchodu z Afganistanu: spojenecké sily zostanú v krajine do roku 2014 i napriek výzvam na urýchlenie ich sťahovania. Počas návštevy Afganistanu to dnes povedal generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Reagoval na špekulácie, že by aliancia pod vedením USA mohla urýchliť odchod z Afganistanu.

Rasmussen povedal, že NATO sa zaviazalo pomôcť afganským bezpečnostným silám prevziať plnú zodpovednosť po roku 2014, kedy sa skončí bojová misia NATO v Afganistane.

Do Kábulu pricestoval na čele delegácie najvyššieho politického rozhodovacieho orgánu NATO, Severoatlantickej rady (NAC), ktorá sa stretne s prezidentom Hámidom Karzajom, vojenským veliteľom spojeneckých síl generálom Johnom Allenom a veliteľmi afganských ozbrojených síl.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo/Dario Lopez-Mills
NATO schválilo, že ponúkne Afganistanu po roku 2014 menšiu misiu, ktorá by pomáhala afganským silám s výcvikom a poskytovala im poradenstvo a pomoc.

NATO začalo sťahovať svoje sily z Afganistanu tento rok. V súčasnosti má v krajine 104.000 vojakov, z toho 68.000 Američanov. V roku 2011 ich bolo 140.000,

Prieskumy ukázali, že 11-ročná vojna v Afganistane nemá v 28 členských krajinách NATO podporu verejnosti. Väčšina z nich v dôsledku krízy znižuje rozpočty na obranu a v USA aj inde sa objavili výzvy na urýchlenie termínu odchodu z Afganistanu.