Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Platforma X sa odvolá proti stiahnutiu videí z útoku v Austrálii

Na snímke technologický miliardár Elon Musk, ktorý obvinil Austráliu z cenzúry po tom, čo austrálsky sudca rozhodol, že jeho platforma sociálnych médií X musí zablokovať používateľom na celom svete prístup k videu biskupa, ktorý bol dobodaný v kostole v Sydney. Foto: TASR/AP

Spoločnosť X ignorovala predchádzajúce austrálske žiadosti o odstránenie snímok a Musk uviedol, že sa proti súdnemu príkazu odvolá z dôvodu slobody prejavu.

Sydney 23. apríla (TASR) - Sociálna sieť X sa odvolá proti austrálskemu súdnemu príkazu, ktorý ju núti stiahnuť videá z minulotýždňového útoku v kostole v Sydney, oznámil v utorok majiteľ platformy Elon Musk. TASR o tom informuje na základe agentúry AFP.

Austrálsky súd vydal na žiadosť úradu pre bezpečnosť internetu súdny príkaz, ktorým prinútil spoločnosť X skryť videá, na ktorých je údajne vidieť, ako bol biskup zo Sydney počas kázne vysielanej naživo poranený na hlave.

Spoločnosť X ignorovala predchádzajúce austrálske žiadosti o odstránenie snímok a Musk uviedol, že sa proti súdnemu príkazu odvolá z dôvodu slobody prejavu. "Príslušný obsah sme už pre Austráliu cenzurovali, kým sa nepodá odvolanie, a je uložený len na serveroch v USA," dodal.

Austrálsky premiér Anthony Albanese vyhlásil, že Musk je "arogantný miliardár", ktorý je slepý voči utrpeniu spôsobenému týmito videami.

Útok sa odohral v pondelok 15. apríla, pričom polícia zadržala 15-ročného chlapca a útok označila za teroristický čin. Scéna útoku bola natočená a odvysielaná naživo na youtubovom kanáli asýrskej cirkvi, ktorá práve vysielala svoju bohoslužbu.

Na záberoch vidno muža, ktorý sa približuje k oltáru, dvíha pravú ruku a biskupa niekoľkokrát udiera nejasne rozlíšiteľným predmetom, čo medzi veriacimi vyvolalo paniku a krik. Na pomoc mu pribehlo viacero ľudí. Niekoľko z nich utrpelo zranenia.

AFP dodala, že sydneyská štvrť Wakeley, kde sa útok odohral, je centrom malej komunity asýrskych kresťanov, z ktorých mnohí utiekli do Austrálie pred prenasledovaním a vojnou v Iraku a Sýrii.

K útoku vo Wakeley došlo len niekoľko dní po tom, čo útočník v nákupnom centre v Sydney zabil šesť ľudí. Útočníka neskôr zastrelil policajt. Podľa AFP nič nenaznačuje, že tieto dve udalosti navzájom súvisia.