Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po nezvestných z potopenej lode na Dunaji pátra polícia 15 člnmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Člny sú vybavené technikou na akustické zameriavanie (tzv. sonarom) a reflektormi. Niektoré disponujú aj zariadeniami na nočné videnie.

Budapešť 7. júna (TASR) - Šesť motorových člnov polície pátra na budapeštianskom úseku Dunaja po zvyšných nezvestných z maďarskej vyhliadkovej lode Hableány, ktorá sa 29. mája potopila v Budapešti po zrážke s výletnou loďou.

Na južnom vyše 200-kilometrovom úseku Dunaja až po štátne hranice je nasadených deväť člnov, povedal podľa agentúry MTI v piatok v Budapešti šéf riečnej polície Richard Prohászka.

Člny sú vybavené technikou na akustické zameriavanie (tzv. sonarom) a reflektormi. Niektoré disponujú aj zariadeniami na nočné videnie. Polícia nasadila do vyhľadávania i psov, prostredníctvom ktorých objavili doposiaľ telá troch nezvestných.

Pátranie bude podľa Prohászkových slov pokračovať, až kým nenájdu všetkých nezvestných kórejských cestujúcich a maďarskú posádku.

Šéf riečnej polície potvrdil, že na základe oznámenia obyvateľov našli vo štvrtok pri Moste slobody v Budapešti telo jedného príslušníka dvojčlennej posádky a identifikovali ho. Aktuálne je nezvestných ešte osem turistov a jeden člen posádky.

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode došlo 29. mája krátko po 21.00 h pod Margitiným mostom. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach