Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Po pretrhnutí hrádze v ruskom Orsku evakuovali úrady vyše 4000 ľudí

Príslušníci záchranných zložiek evakuujú obyvateľov po pretrhnutí hrádze v ruskom meste Orsk v predhorí pohoria Ural v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Záplavy postihli viac ako 2500 domov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 6. apríla (TASR) - Ruské úrady evakuovali viac ako 4000 ľudí v ruskej Orenburskej oblasti z dôvodu záplav, ktoré vypukli po piatkovom pretrhnutí priehrady v meste Orsk neďaleko hraníc s Kazachstanom. Oznámila to v sobotu tamojšia regionálna administratíva, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Tlačová služba gubernátora Orenburskej oblasti uviedla, že záchranné zložky evakuovali 4208 osôb vrátane 1019 detí. Dodala, že záplavy postihli viac ako 2500 domov.

Rusko začalo v súvislosti s pretrhnutím hrádze na rieke Ural vybudovanej v roku 2014 trestné stíhanie vo veci "nedbanlivosti a porušenia bezpečnostných predpisov pri výstavbe".

Gubernátor Orenburskej oblasti Denis Pasler povedal, že povodne dosiahli svoj "vrchol". Podľa jeho slov je situácia obzvlášť zložitá v meste Orsk.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev označil záplavy za potenciálne najhoršiu prírodnú katastrofu v Kazachstane za uplynulých 80 rokov. Zároveň požiadal úrady, aby boli pripravené pomôcť poškodeným.