Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Po vlne mailových vyhrážok bombou zavreli niekoľko pobaltských škôl

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V Estónsku sa vlna výhražného spamu začala v stredu neskoro večer.

Vilnius/Talin/Riga 13. októbra (TASR) - Pre e-mailové vyhrážky bombou v troch pobaltských krajinách v piatok zavreli niekoľko škôl a škôlok a zrušilo sa tam vyučovanie. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry AP.

Litovský policajný šéf Renatas Požela povedal, že "koordinovaný hromadný útok" sa začal vo štvrtok večer. Väčšina odkazov zo servera v rámci Európskej únie bola v ruštine a niektoré mali politický obsah, dodal Požela.

V Estónsku sa vlna výhražného spamu začala v stredu neskoro večer. Väčšinu škôl v druhom najväčšom meste Tartu preto zavreli už vo štvrtok. Hoci stovky detí pre bombové vyhrážky neprišli do školy, litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité vyhlásila, že nebezpečenstvo podľa všetkého nehrozí.

"Zámerom týchto falošných správ je vyvolať paniku," povedala Bilotaité. "Panike netreba prepadať," dodala.

Hovorkyňa litovskej bezpečnostnej služby Aurelija Vernickaité informovala, že e-maily "boli pravdepodobne... poslané na podnet nepriateľských štátov". Ich úmyslom bolo "narušiť a destabilizovať prácu inštitúcií a zvyšovať nedôveru", povedala Vernickaité.

"S nárastom geopolitického napätia Litva a ostatné pobaltské štáty sú neustálymi terčami informačných a počítačových útokov nepriateľských štátov," spresnila. Pobaltské štáty patria k najhlasnejším európskym kritikom ruskej zahraničnej politiky.

Školy v Litve dostali len v piatok 750 e-mailov, oznámili úrady. Justičné a policajné orgány v Lotyšsku označili e-maily za hrozbu nízkeho stupňa a školy a materské školy dostali odporúčanie, aby ostali otvorené. Mnohé sa z preventívnych dôvodov rozhodlo vyučovanie na niekoľko dní prerušiť.

Lotyšské úrady sú presvedčené, že odosielateľom výhražných e-mailov je rovnaká osoba, ktorá je aktívna už asi rok a podobný spam posielala rôznym organizáciám. Lotyšskí vyšetrovatelia spolupracujú s USA a Poľskom, kde podobné aktivity zaznamenali už predtým.