Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Po výzvach Hamasu na zabíjanie Židov zatvorili v Amsterdame tri školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Židovské školy majú v súčasnosti zaistenú bezpečnostnú službu len na začiatku a na konci školského dňa. Vedenie škôl chcelo bezpečnostný dozor rozšíriť tak, aby pokrýval celý čas vyučovania.

Brusel/Amsterdam 13. októbra (TASR) - Tri židovské školy v Amsterdame zostali v piatok zatvorené z dôvodu bezpečnosti žiakov a učiteľov potom, čo palestínske hnutie Hamas vyzvalo moslimov na celom svete, aby zabíjali Židov a prejavili tak solidaritu s Palestínčanmi. Na správu portálu DutchNews.nl upozornil bruselský spravodajca TASR.

Všetky tri amsterdamské židovské školy – Rosj Pina, Maimonides a Cheider – vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že bezpečnosť detí a zamestnancov je pre nich najvyššou prioritou a nebudú zbytočne riskovať.

Predseda organizácie Ústredný židovský dialóg (CJO) Channan Hertzberger pre amsterdamský denník Het Parool povedal, že prebehli intenzívne diskusie s mestským úradom a vládnymi úradníkmi, ale nebol dostatok času zvýšenie bezpečnosti na školách.

Židovské školy majú v súčasnosti zaistenú bezpečnostnú službu len na začiatku a na konci školského dňa. Vedenie škôl chcelo bezpečnostný dozor rozšíriť tak, aby pokrýval celý čas vyučovania.

DutchNews.nl spresnil, že ostatné židovské organizácie v Amsterdame vrátane synagóg a Židovského historického múzea zostávajú otvorené.

Vo štvrtok večer sa v centre Amsterdamu zhromaždilo približne 1000 ľudí, aby demonštrovali na podporu Izraela po útokoch bojovníkov Hamasu. Demonštranti zapaľovali sviečky a kládli kvety, niektorí z nich niesli transparenty s nápismi "Na životoch Izraelčanov záleží" a "Priveďte deti späť", čo je odkaz na zajatie vyše stovky rukojemníkov po sobotňajšom vpáde Hamasu na územie Izraela.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)