Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Predjordánsku sa zranili 3 Izraelčania a 64 Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zranenia utrpeli dvaja pútnici a veliteľ tzv. Brigády Samárie (Šomronu), jednej zo zložiek izraelských ozbrojených síl, dodala armáda.

Ramalláh 30. júna (TASR) - Traja Izraelčania a desiatky Palestínčanov utrpeli zranenia pri zrážkach, ktoré vypukli v noci na štvrtok po streľbe militantov v priebehu židovskej púte na okupovanom západnom brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelskú armádu.

Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že ošetril 64 zranených Palestínčanov, z ktorých väčšina trpela následkami vdýchnutia slzotvorného plynu.

Izraelská armáda spresnila, že "palestínski ozbrojenci spustili streľbu na veriacich", keď ich stovky sprevádzala do Jozefovej hrobky ležiacej pri meste Nábulus na severe Predjordánska. Táto svätyňa je podľa tradície hrobkou biblického patriarchu Jozefa.

Zranenia utrpeli dvaja pútnici a veliteľ tzv. Brigády Samárie (Šomronu), jednej zo zložiek izraelských ozbrojených síl, dodala armáda.

Izraelská armáda zaisťuje bezpečnosť na židovských púťach. V máji zastrelili izraelskí vojaci pri potýčkach pri zmienenej hrobke 16-ročného Palestínčana.

Napätie v Izraeli a na okupovaných územiach je značné už štyri mesiace v súvislosti s vlnou útokov, pri ktorých od 22. marca v Izraeli zahynulo už najmenej 19 ľudí, väčšinou civilistov. Tieto incidenty viedli k zatýkaniu a násilným zrážkam. Podľa bilancie agentúry AFP prišlo za rovnaké obdobie o život najmenej 48 Palestínčanov. Medzi obeťami vlny násilností je aj novinárka televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaová, ktorá prišla o život pri prestrelke v Džaníne.