Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Počas protestov proti daniam vo Francúzsku prišla o život žena

Demonštranti pozdravujú vodičov, ktorí blokujú cestu v Rennes na západe Francúzska 17. novembra 2018. Francúzski motoristi organizujú rozsiahly protest proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Foto: TASR/AP

Približne 50-ročná žena prišla o život v sobotu v západnej časti Francúzska počas celoštátnych protestov proti rastúcim daniam na pohonné hmoty.

Paríž 17. novembra (TASR) - Približne 50-ročná žena prišla o život v sobotu v západnej časti Francúzska počas celoštátnych protestov proti rastúcim daniam na pohonné hmoty, informovala agentúra AFP.

Ženu zrazilo auto, vodička ktorého spanikárila, pretože dav protestujúcich obkľúčil jej vozidlo a začal búchať na strechu. Incident sa stal v mestečku Pont-de-Beauvoisin v regióne Rónske Alpy na východe Francúzska.

Tisícky vodičov zablokovali v sobotu francúzske cesty na protest proti zvyšovaniu daní na pohonné hmoty. Dane sú súčasťou plánu prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa snaží znížiť využívanie fosílnych palív.

Protestná akcia je pomenovaná "hnutie žltých viest" - podľa reflexných odevov. Účastníci tvrdia, že zvyšujúce sa dane už roky spôsobujú rast cien pohonných hmôt.

Do akcie sa podľa ministerstva vnútra zapojilo približne 50.000 ľudí vo viac ako 1000 zhromaždeniach na križovatkách a cestných výjazdoch po celej krajine.

Skupina asi 50 protestujúcich v Paríži požadovala odstúpenie prezidenta Emmanuela Macrona. Polícia im však zabránila presunúť sa k jeho rezidencii v Elyzejskom paláci.

Prezident Macron povedal, že zvýšenie daní - ktoré majú od januára opäť narásť - nezruší. V televíznom rozhovore však priznal, že sa mu nepodarilo zmieriť "obyvateľov Francúzska s čelnými predstaviteľmi krajiny", ktorí podľa neho neprejavili dostatok ohľaduplnosti.