Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Počas sobotných protestov v Moskve bolo zadržaných 658 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo bolo počas včerajších protestov v celom Rusku zadržaných vyše 1600 ľudí. Pochody proti Putinovi a jeho inaugurácii na ďalšie šesťročné funkčné obdobie sa konali v najmenej sto mestách Ruska.

Moskva 6. mája (TASR) - Rada pre ľudské práva a rozvoj občianskej spoločnosti (SPČ) pri kancelárii ruského prezidenta v nedeľu informovala, že počas sobotňajších protestov v Moskve bolo zadržaných 658 osôb.

Všetci zadržiavaní sú obvinení z narušenia verejného poriadku, informovala agentúra TASS.

Podľa informácií, ktoré má SPČ k dispozícii, polícia na slobodu prepustila už 80 percent zadržaných vrátane vodcu opozície Alexeja Navaľného. Na slobode sú od soboty večera aj všetky maloleté osoby. V policajnej väzbe v Moskve je ešte stále asi 100 ľudí.

SPČ uviedla, že viac ako polovica zo 658 zadržaných osôb sú Nemoskovčania. Väčšinu z nich polícia zadržala po tom, ako sa pokúšali zablokovať cesty v centre Moskvy alebo už po skončení nepovoleného zhromaždenia vyvolávali potýčky s políciou.

Agentúra Interfax dodala, že člen SPČ Maxim Ševčenko v sobotu požiadal o zvolanie zasadnutia SPČ na tento štvrtok, pretože podľa jeho názoru treba prešetriť konanie ľudí v kozáckych uniformách vyzbrojených bičmi, ktorými bili účastníkov protestov. Ševčenko ich označil za polovojenské formácie, ktoré "majú krytie" na najvyšších miestach - údajne na moskovskej radnici.

Celkovo bolo počas sobotňajších protestov v celom Rusku zadržaných vyše 1600 ľudí. Pochody proti prezidentovi Putinovi a jeho inaugurácii na ďalšie šesťročné funkčné obdobie sa v sobotu konali v najmenej sto mestách Ruska. Niekde úrady tieto akcie nepovolili a práve tam došlo k zatýkaniu účastníkov.

Agentúra Interfax informovala, že vedenie EÚ v sobotu odsúdilo reakciu ruských úradov na protestné akcie organizované ruskou opozíciou.