Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Podľa Kremľa nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Peskov komentoval návrh zákona o balíku pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur), ktorý v sobotu schválila americká Snemovňa reprezentantov.

Moskva 22. apríla (TASR) - Rusko tvrdí, že nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine nezmení situáciu na frontových líniách, kde má Rusko prevahu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

"Ruské ozbrojené sily zlepšujú svoje pozície na fronte... Pridelené peniaze a zbrane, ktoré budú dodané, túto dynamiku nezmenia," vyhlásil v pondelok pred novinármi hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa jeho názoru americká pomoc povedie len "k novým obetiam na ukrajinskej strane. Zahynie viac Ukrajincov, Ukrajina utrpí väčšie straty".

Peskov komentoval návrh zákona o balíku pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur), ktorý v sobotu schválila americká Snemovňa reprezentantov.

Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa okrem iného 23 miliárd dolárov na doplnenie zásob zbraní a vybavenia, ako aj takmer 14 miliárd dolárov na Iniciatívu za bezpečnostnú pomoc Ukrajine, v ktorej rámci Pentagón nakupuje pokročilé nové zbraňové systémy pre ukrajinskú armádu priamo od amerických dodávateľov pre rezort obrany.

Návrh je teraz v Senáte, kde je jeho schválenie v najbližších dňoch takmer isté. Prezident USA Joe Biden prisľúbil, že ho okamžite podpíše, uviedla cez víkend agentúra AP.

AFP dodala, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu naliehal na Washington, aby tento zákon čo najrýchlejšie uviedol do života a pokračoval v dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu.

Zelenskyj uviedol, že prioritami sú teraz rakety s dlhým doletom a systémy protivzdušnej obrany. "Myslím si, že táto podpora skutočne posilní ozbrojené sily Ukrajiny a budeme mať šancu na víťazstvo," povedal Zelenskyj.

Rusko vo svojej reakcii tvrdí, že skutočným príjemcom balíka pomoci pre Ukrajinu bude americký obranný priemysel.

Na otázku, ako na hlasovanie Snemovne reprezentantov reagoval prezident Vladimir Putin, Peskov uviedol, že takýto výsledok hlasovania sa očakával.