Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podľa šéfa nemeckej AfD je islam nezlučiteľný s demokraciou

Arabské ženy so šatkami na hlavách kráčajú v nepokojnej štvrti Marxloh na ulici v nemeckom Duisburgu 11. mája 2017. Foto: TASR/AP

Gauland, ktorého strana sa pravdepodobne v nedeľňajších parlamentných voľbách dostane prvýkrát od svojho vzniku do spolkového parlamentu, zdôraznil, že AfD chce zabrániť islamizácii Nemecka.

Berlín 18. septembra (TASR) - Islam je nezlučiteľný s demokraciou. V týždni pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v Nemecku to povedal dnes jeden z vedúcich predstaviteľov nacionalistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland.

Z podhľadu strany AfD je islam "tiež politickou doktrínou" a ako taký je "nezlučiteľný so slobodným demokratickým poriadkom", povedal Gauland novinárom. Z tohto hľadiska podľa neho islam "nie je súčasťou Nemecka".

Gauland, ktorého strana sa pravdepodobne v nedeľňajších parlamentných voľbách dostane prvýkrát od svojho vzniku do spolkového parlamentu, zdôraznil, že AfD chce zabrániť "islamizácii Nemecka". V posledných prieskumoch získala AfD desať percent voličských preferencií, dodala agentúra AP.

Nacionalistická AfD sa vo svojej predvolebnej kampani zasadzuje okrem iného za zákaz minaretov a verejného zvolávania k modlitbám, zákaz pokrývok hláv rovnako pre študentov i učiteľov a nariadenie pre imámov, aby viedli modlitby zásadne v nemčine.