Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podozrivý z rozoslania listových bômb v USA sa k svojim činom priznal

Zatýkanie Američana Cesara Sayoca, podozrivého z posielania balíkov s výbušným zariadením. Foto: TASR/AP

Obvinený 57-ročný Sayoc svoju vinu vlani v novembri najprv priznať odmietol. Vtedy ho obžalovali v 30 bodoch. Najnovšie sa však za svoje činy ospravedlnil.

New York 22. marca (TASR) - Prívrženec amerického prezidenta Donalda Trumpa Cesar Sayoc, ktorý vlani v októbri zaslal prominentným oponentom jeho politiky balíčky s výbušným zariadením, sa vo štvrtok pred federálnym súdom na Manhattane v meste New York priznal ku všetkým 65 bodom obžaloby. Informovala o tom v piatok internetová stránka rakúskej televíznej stanice ORF.

Nebezpečné zásielky dostali Trumpovi oponenti - bývalí prezidenti USA Barack Obama a Bill Clinton, ako aj Clintonova manželka Hillary, bývalý viceprezident Joe Biden, bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan, miliardár George Soros či herec Robert de Niro.

Obvinený 57-ročný Sayoc svoju vinu vlani v novembri najprv priznať odmietol. Vtedy ho obžalovali v 30 bodoch. Najnovšie sa však za svoje činy ospravedlnil.

Za zaslanie 16-tich listových bômb 13-tim osobám hrozí Sayocovi doživotný trest. Je obvinený z používania zbraní hromadného ničenia a zo zaslania výbušnín s úmyslom vraždy.

Sayoca - v minulosti už viackrát odsúdeného niekdajšieho šéfa striptízového klubu - sa podarilo identifikovať vďaka stopám DNA. Zadržali ho 26. októbra v štáte Florida.

Hoci žiadne z výbušných zariadení neexplodovalo, tieto incidenty, ktoré sa odohrali len niekoľko týždňov pred americkými voľbami kongresmanov a guvernérov, vyvolali v USA celonárodný pocit ohrozenia.