Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Podpaľačský útok na mešitu v Anderlechte neprežil miestny imám

Podľa vyhlásenia bruselskej polície, už sa podarilo zadržať mladého muža, ktorý je podozrivý zo spáchania vražedného útoku na mešitu na ulici Docteur Meersman.

Brusel 13. marca (TASR) – Osoba, ktorá umrela po útoku na mešitu v bruselskej časti Anderlecht bol imám, ktorý v šiitskej mešite pôsobil, uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga. Muž, ktorý sa rozhodol zaútočiť na mešitu použil Molotovov koktejl a moslimský duchovný zahynul následkom zadusenia.

Podľa výpovedí svedkov k útoku došlo okolo trištvrte na šesť vo večerných hodinách. Starosta Anderlechtu Vincent Van Goidsenhove neskôr pre médiá potvrdil, že sa jednalo o zápalnú nálož typu Molotovov koktejl a že obeť bola identifikovaná ako moslimský duchovný Abdallah Dadou, ktorý sa podľa všetkého nadýchal splodín pri pokuse o zahasenie vzniknutého požiaru. Požiarnikom sa podarilo vyviesť z útrob mešity dvoch mužov, ale imám svojim zraneniam nakoniec podľahol. Druhý muž vyviazol iba s popáleninami a uviedol, že požiar postupne zničil vnútrajšok mešity.

Podľa vyhlásenia bruselskej polície, už sa podarilo zadržať mladého muža, ktorý je podozrivý zo spáchania vražedného útoku na mešitu na ulici Docteur Meersman. Polícia o dôvodoch útoku zatiaľ nehovorí.

Onedlho po incidente sa okolo mešity zhromaždilo okolo 50 moslimských veriacich, avšak podľa polície bola situácia počas večera pokojná a k nijakým nepokojom nedošlo. Belgická ministerka vnútra Joëlle Milquetová uviedla, že je týmto útokom šokovaná a odsúdila incident ako ničím neospravedlniteľný čin.