Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Podpaľačský útok na synagógu v Rouene bol aktom antisemitizmu

Na snímke novinári sa zhromažďujú pred synagógou vo francúzskom meste Rouen v piatok 17. mája 2024. Francúzski policajti v piatok v meste Rouen na severe krajiny zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť tamojšiu synagógu, informoval minister vnútra Gérald Darmanin na sociálnej sieti X. Foto: TASR/AP

Na tiesňovej linke v piatok prijali oznámenie, že z okna synagógy v Rouene sa dymí a po streche chodí muž s nožom a železnou tyčou v rukách.

Paríž 17. mája (TASR) - Podpaľačský útok na synagógu v Rouene na severe Francúzska bol "akt antisemitizmu", uviedol v piatok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Dodal, že útočník bol alžírskeho pôvodu a nemal francúzske občianstvo. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Na tiesňovej linke v piatok prijali oznámenie, že z okna synagógy v Rouene sa dymí a po streche chodí muž s nožom a železnou tyčou v rukách. Keď sa neskôr priblížil takto ozbrojený k policajtom, tí ho zastrelili. Privolaným hasičom sa podarilo plamene dostať pod kontrolu.

Zdroj blízky vyšetrovaniu v piatok pre AFP povedal, že na útočníka bol vydaný príkaz na vyhostenie. Úrady však nemohli toto opatrenie vykonať až do ukončenia odvolacieho konania.

Darmanin odsúdil násilie voči Židom vo Francúzsku ako "neprijateľné a opovrhnutiahodné" .

Paríž na pozadí napätia na Blízkom východe a izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy nedávno zvýšil stupeň pohotovosti pred útokmi na najvyšší. Vo Francúzsku žije po Izraeli a Spojených štátoch najväčšia židovská komunita, ako aj najväčšia moslimská komunita v Európe.