Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Polícia vykonala v Katalánsku nové razie pri vyšetrovaní separatistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Katalánski separatistickí lídri vlani v októbri neúspešne vyhlásili nezávislosť od Španielska, čo bolo v rozpore s ústavou krajiny.

Madrid 15. marca (TASR) - Polícia v Barcelone prehľadala sídlo katalánskej regionálnej vlády v rámci rozširujúceho sa vyšetrovania, zameraného na financovanie vlaňajšieho zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska od Španielska. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca Občianskej gardy vo štvrtok oznámil, že vyšetrovatelia okrem toho zadržali regionálneho predstaviteľa, ktorý mal na starosti verejné kampane katalánskej vlády - po tom, ako v skorých ranných hodinách vykonali prehliadku jeho kancelárie i bydliska.

Občianska garda na základe nariadenia sudcu tiež prehľadala kanceláriu aktivistickej organizácie Omnium Cultural, ktorá podporuje nezávislosť. Šéfa tejto organizácie, Jordiho Cuixarta, umiestnili vlani do vyšetrovacej väzby pre predbežné obvinenia, že bránil polícii v práci, keď sa pokúšala zastaviť referendum z 1. októbra.

Katalánski separatistickí lídri vlani v októbri neúspešne vyhlásili nezávislosť od Španielska, čo bolo v rozpore s ústavou krajiny. Prieskumy ukazujú, že otázka nezávislosti rozdeľuje Kataláncov na približne rovnako početné tábory stúpencov a odporcov.