Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Protikorupčná polícia preveruje napojenie Janouška na štátne podniky

Český premiér Petr Nečas Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

Janoušek a ďalší vplyvní lobisti sú spájaní s kauzou okolo bývalej šéfky kancelárie odstupujúceho českého premiéra Petra Nečasa.

Praha 21. júna (TASR) - Vyšetrovatelia protimafiánskeho Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) českej polície skúmajú napojenie známych lobistov a podnikateľov Romana Janouška a Iva Rittiga na zákazky štátnych podnikov. Informoval o tom dnes server iDNES.cz, ktorý získal príslušné dokumenty ostravského súdu.

Detektívi majú podozrenie, že Rittig a Janoušek získavali milióny zo zámerne predražených štátnych zákaziek a získané peniaze si prevádzali na zahraničné kontá. Údajne požadovali vysoké čiastky dosahujúce desiatky miliónov korún, o ktoré boli predmetné zákazky predražené.

Januošek podľa podozrení kriminalistov legalizoval získané financie prostredníctvom bankových kont vo Švajčiarsku. K časti účtov mali prístup aj niektorí úradníci pražského magistrátu.

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta v tejto súvislosti uviedol, že kriminalisti narazili na organizovanú zločineckú skupinu, ktorá sa usiluje o vplyv v štátnych a pološtátnych podnikoch.

Janoušek sa v rokoch 2007-10 angažoval v zákazkách Povodia Vltavy na opravy priehrad. Polícia uvádza päť predražených projektov v celkovej hodnote 150 miliónov korún, z ktorých mal kontroverzný podnikateľ inkasovať neštandardné odmeny.

U Rittiga polícia hľadá okrem iného dôkazy o zákazke z roku 2011 na vypracovanie etického kódexu podniku Lesy ČR. Objednávku získala jeho firma Rittig & Partners, ktorá za ňu zinkasovala 1,7 milióna korún.

Advokáti oboch podnikateľov tvrdia, že žiadne materiály o trestnej činnosti polícia u ich klientov nájsť nemôže, keďže sa ničoho nezákonného nedopustili.

Janoušek, Rittig a ďalší vplyvní lobisti sú spájaní s kauzou okolo bývalej šéfky kancelárie odstupujúceho českého premiéra Petra Nečasa. Doposiaľ však voči nim nevzniesli nijaké obvinenia.