Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Polícia zhabala v Bavorsku majetok ruského oligarchu

Špeciálna jednotka nemeckej polície konfiškuje majetok počas razie vo vile nemenovaného ruského oligarchu, ktorému sankcie EÚ zmrazili majetok v obci Rottach-Egern pri jazere Tegernsee v bavorských Alpách vo štvrtok 5. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny uvalili na Rusko sankcie po jeho napadnutí Ukrajiny vo februári 2022.

Mníchov 5. októbra (TASR) - Špeciálna jednotka nemeckej polície vykonala vo štvrtok ráno v Bavorsku razie vo viacerých nehnuteľnostiach nemenovaného ruského oligarchu, ktorému sankcie EÚ zmrazili majetok. TASR o tom píše podľa správ agentúr AP a DPA.

Jednou z nehnuteľností bola vila v obci Rottach-Egern pri jazere Tegernsee v bavorských Alpách. Prehľadalo ju približne 30 vyšetrovateľov a skonfiškovali viacero luxusných áut a ďalšie predmety. Polícia prehľadala aj ďalšie nehnuteľnosti v metropolitnej oblasti Mníchova aj v okolí jazera Tegernsee.

Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny uvalili na Rusko sankcie po jeho napadnutí Ukrajiny vo februári 2022. Vzťahujú sa na ruské spoločnosti, ale aj jednotlivcov vrátane členov vlády, politikov či oligarchov, ktorí nemôžu cestovať a majú zmrazený majetok v zahraničí.

"Z taktických dôvodov súvisiacich s vyšetrovaním nie je možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," uviedol k raziám razií nemecký colný úrad, ktorý pri nich spolupracoval s políciou a vyšetrovateľmi.

AP pripomína, že nemecká polícia prehľadala ešte v septembri 2022 približne dvadsiatku nehnuteľností spájaných s ruským oligarchom Ališerom Usmanovom, vrátane luxusnej vily pri bavorskom jazere Tegernsee. Usmanov je považovaný za jedného z najbohatších Rusov a blízkeho spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Putina. EÚ na neho uvalila sankcie krátko po spustení ruskej invázie na Ukrajinu.