Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Politický šéf Hamasu viní Izrael zo zdržiavania rozhovorov o prímerí

Na archívnej snímke Ismáíl Haníja. Foto: TASR/AP

Rokovania o prímerí dosiaľ priniesli len malý pokrok, pričom Netanjahu zase tvrdí, že Hamas v rámci nich pritvrdil svoje postoje.

Bejrút 3. apríla (TASR) - Politický vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja obvinil v stredu Izrael zo zdržiavania rozhovorov o prímerí v Pásme Gazy a prepustení izraelských rukojemníkov. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

"Sionistická okupácia naďalej tvrdohlavo otáľa a nereaguje na naše spravodlivé požiadavky na ukončenie vojny a agresie," povedal Haníja v nahranom prejave odvysielanom na stretnutí s predstaviteľmi libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v utorok informovala, že izraelská delegácia sa vrátila z ďalšieho kola rokovaní o prímerí v Gaze, ktoré sa konalo v Káhire. Hamasu podľa správy predostrela svoj "aktualizovaný návrh".

Hamas však tvrdí, že nijaký nový návrh nedostal. "Hnutie (Hamas) nedostalo od sprostredkovateľov ani od okupácie (Izraela) nijaké návrhy týkajúce sa prímeria či dohody o výmene väzňov," uviedol v utorok Básim Naím, popredný predstaviteľ Hamasu.

Haníja v stredu zopakoval podmienky Hamasu na dosiahnutie dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov. Patrí medzi ne trvalé prímerie, úplné stiahnutie Izraela z Pásma Gazy, návrat vysídlených obyvateľov do tejto palestínskej enklávy, ako aj neobmedzený prístup humanitárnej pomoci, úplná obnova vojnou zničeného územia a tiež "prijateľná dohoda o výmene väzňov".

Haníja zároveň odsúdil "priamu účasť USA" na vojne v Gaze, za ktorú označil americké dodávky zbraní a munície izraelskej armáde.

Rokovania o prímerí dosiaľ priniesli len malý pokrok, pričom Netanjahu zase tvrdí, že Hamas v rámci nich pritvrdil svoje postoje.