Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Poľská vládna koalícia si udržiava prvenstvo v prieskume podpory

Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavné opozičné zoskupenie, centristická Občianska koalícia, by sa umiestnilo na druhom mieste s podporou 30,5 percenta.

Varšava 7. októbra (TASR) - Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) a jej menší spojenci majú podporu 36,9 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky Estymator pre webovú stránku DoRzeczy.pl, TASR informuje podľa agentúry PAP.

Hlavné opozičné zoskupenie, centristická Občianska koalícia, by sa umiestnilo na druhom mieste s podporou 30,5 percenta, za ním by nasledovala koalícia Tretia cesta (Poľsko 2050 a Poľská ľudová strana - PSL), ktorá by získala 9,4 percenta.

Parlamentné kreslá by získali aj krajne pravicová Konfederácia a koalícia Nová ľavica, každá s 9,3-percentnou podporou voličov. Ostatné politické zoskupenia by získali menej ako 5 percent a do parlamentu by sa nedostali. Účasť vo voľbách by bola 62 percent.

Prieskum sa uskutočnil 5. - 6. októbra na reprezentatívnej vzorke 1060 Poliakov, ktorí deklarovali úmysel zúčastniť sa na nadchádzajúcich parlamentných voľbách.