Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Poľskí železničiari štrajkovali.Chcú bezpečnejšie trate

Protestujúci železničiari zapálili sviečky za piatich svojich kolegov a 11 cestujúcich, ktorí 3. marca zahynuli pri čelnej zrážke dvoch vlakov na juhu Poľska. Foto: TASR/AP

Minister dopravy Slawomir Nowak v televízii TVN24 povedal, že plánuje reštrukturalizovať železnice a reorganizovať ich financovanie.

Varšava 3. apríla (TASR) - Stovky poľských železničiarov sa dnes zhromaždili vo Varšave pred sídlom premiéra Donalda Tuska. V súvislosti s vlakovým nešťastím na juhu krajiny, pri ktorom zomrelo 16 ľudí, požadovali zlepšenie bezpečnosti železničnej dopravy v krajine, informovala agentúra AP.

Účastníci zhromaždenia niesli transparenty s nápism "Už dosť úmrtí na železnici" a "Cestujúci platia, aby cestovali vlakmi, nie na márach". Požadovali tiež viac financií pre tento druh dopravy. Delegácia, ktorú pozvali do budovy, odovzdala petíciu námestníkovi ministra dopravy Andrzejovi Masselovi.

Minister dopravy Slawomir Nowak v televízii TVN24 povedal, že plánuje reštrukturalizovať železnice a reorganizovať ich financovanie.

Protestujúci železničiari tiež zapálili sviečky za piatich svojich kolegov a 11 cestujúcich, ktorí 3. marca zahynuli pri čelnej zrážke dvoch vlakov na juhu Poľska.

Dopravný dispečer, ktorý je podozrivý, že neúmyselne zavinil zrážku na dopravnom uzli prechádzajúcom modernizáciou, sa stále nachádza v starostlivosti psychiatrov a zatiaľ nebol oficiálne obvinený.

Vyšetrovatelia a experti uskutočnili v pondelok večer na mieste zrážky rekonštrukciu, ktorá im má pomôcť analyzovať okolnosti železničnej nehody a posúdiť, či rušňovodiči mohli vidieť, že sa oba vlaky nachádzajú na rovnakej trati.

Pri najhoršom železničnom nešťastí v Poľsku za viac ako dve desaťročia utrpelo zranenia 57 ľudí. Došlo k nemu pri meste Szczekociny v juhopoľskom Sliezskom vojvodstve. Prokuratúra pri vyšetrovaní príčin nešťastia nevylúčila technické ani ľudské zlyhanie.

VIDEO: Vlaková tragédia pri meste Szczekociny