Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Farmári vo Varšave protestujú proti Európskej zelenej dohode

Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024. Foto: TASR/AP

Piatkový protest proti Európskej zelenej dohode sa začal v centre mesta a skončiť má pred poľským Sejmom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. mája (TASR) - Protest proti Európskej zelenej dohode sa konal v piatok v poľskej metropole Varšava. Zúčastnili sa na ňom stovky poľských poľnohospodárov a odborárov, ako aj bývalý premiér Jaroslaw Kaczynski a predstavitelia jeho strany Právo a Spravodlivosť (PiS). TASR informuje podľa agentúry PAP.

Farmári protestujú proti zelenej dohode, ktorá má ekologicky transformovať poľnohospodárstvo. Protest zorganizovala farmárska časť odborového zväzu Solidarita. Slogan, ktorí účastníci pokrikovali, znie "Preč so zelenou dohodou".

Piatkový protest proti Európskej zelenej dohode sa začal v centre mesta a skončiť má pred poľským Sejmom.

Prítomnosť bývalého premiéra Kaczynského a jeho strany PiS môže byť považovaná za oportunistickú, keďže zelená dohoda bola schválená v dobe, kým vládla jeho strana, dodáva PAP.

Kaczynski nedávno obvinil Európsku Komisiu (EK) zo schválenia tejto dohody a povedal, že jeho vláda proti návrhu márne protestovala. Strana PiS má však vlastného komisára pre poľnohospodárstvo, ktorý na zavedenie schémy dohliadal, uvádza PAP.