Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom

Foto: TASR/AP

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

Varšava 8. mája (TASR) – Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky. Poľské ministerstvo zahraničných vecí nedávno uviedlo, že Poľsko bolo tiež cieľom takýchto útokov.

"Malvér cieliaci na poľské vládne inštitúcie tento týždeň rozšírila skupina APT28, spojená so spravodajskými službami Ruska," napísal v oznámení NASK, ktorý spravuje národnú doménu .pl a ponúka ďalšie telekomunikačné služby.

Identifikovať skupinu APT28 sa podľa ústavu podarilo pomocou technických "ukazovateľov" a podobnosti s útokmi z minulosti. "Táto skupina je spojená s Hlavnou správou rozviedky generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie (GRU)," dodal NASK v zmienke o ruskej vojenskej tajnej službe.

Rusko sa k správe bezprostredne nevyjadrilo.

Moskva však v reakcii na tvrdenia Nemecka, že Rusko uskutočnilo kyberútoky na jednu z nemeckých vládnych strán i tamojšie zbrojárske a letecké spoločnosti, v stredu obvinila Berlín, že používa nepodložené mýty o ruských hekeroch na zvyšovanie napätia.