Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Poľsko plánuje preveriť nehodu prezidentského špeciálu z roku 2010

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pôvodné ruské a poľské vyšetrovania určili za príčinu nehody ľudské zlyhanie. Jaroslaw Kaczyňski však podozrieval ruský bombový útok.

Varšava 19. januára (TASR) - Poľská vláda plánuje vyšetriť činnosť komisie, ktorú predošlá vláda poverila vyšetrovaním nehody prezidentského špeciálu v roku 2010. Oznámili to v piatok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nešťastie sa odohralo v apríli 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska a zahynulo pri ňom všetkých 96 ľudí na palube vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyňského a jeho manželky.

Štátny tajomník ministerstva obrany Cezary Tomczyk uviedol, že nové vyšetrovanie nebude skúmať príčiny nehody, ale preverí činnosť predchádzajúcej komisie. Tú v roku 2016 zriadil predseda strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski, dvojča zosnulého Lecha Kaczyňského.

Pôvodné ruské a poľské vyšetrovania určili za príčinu nehody ľudské zlyhanie. Jaroslaw Kaczyňski však podozrieval ruský bombový útok.

Osemročné vládnutie PiS sa skončilo vlani po októbrových voľbách. Nová vláda premiéra Donalda Tuska v decembri túto vyšetrovaciu komisiu rozpustila odôvodnením, že zbytočne míňala peniaze daňových poplatníkov na netransparentnú činnosť.