Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Poľsko po mesiacoch schválilo nového nemeckého veľvyslanca vo Varšave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nezvyčajný trojmesačný odklad od okamihu predstavenia kandidatúry nastupujúceho veľvyslanca vzbudil v Poľsku pozornosť.

Varšava 1. septembra (TASR) - Poľská vláda schválila po niekoľkých mesiacoch nástup do funkcie novému nemeckého veľvyslancovi vo Varšave Arndtovi Freytagovi von Loringhovenovi. V pondelok večer to pre tlačovú agentúru PAP potvrdil tajomník poľského ministerstva zahraničných vecí Szymon Szynkowski vel Sek.

Nový veľvyslanec mal totiž do funkcie nastúpiť už po tom, čo v júni odišiel do dôchodku dovtedajší ambasádor Rolf Nikel, vysvetľuje agentúra DPA.

Nezvyčajný trojmesačný odklad od okamihu predstavenia kandidatúry nastupujúceho veľvyslanca vzbudil v Poľsku pozornosť. Podľa tamojších médií spôsobilo oneskorenie prijatia jeho žiadosti to, že boli voči nemu vznesené výhrady pre jeho rodinné pozadie. Jeho otec Bernd Freytag von Loringhoven totiž ako pobočník v Hitlerovom bunkri pripravoval od roku 1944 do konca apríla 1945 každodenné vojenské situačné správy.

Zločiny druhej svetovej vojny zostávajú "obrovskou nezahojenou ranou v poľskom povedomí", povedal Szynkowski vel Sek na adresu výzvy, ktorá stojí pred novým veľvyslancom vzhľadom na nemeckú minulosť. "V tomto kontexte je pozícia Nemecka a nemeckých politikov mimoriadne dôležitá," uviedol.

Promovaný biochemik Arndt Freytag von Loringhoven pôsobil v rokoch 2007-2010 ako viceprezident Spolkovej spravodajskej služby (BND) a v rokoch 2014-2016 bol veľvyslancom v Česku. Naposledy zastával post koordinátora tajných služieb pre NATO.

Freytag von Loringhoven navštívil v pondelok Pileckého inštitút v Berlíne, ktorý je pomenovaný podľa hrdinského poľského vojaka Witolda Pileckého, ktorý sa dobrovoľne nechal poslať do koncentračného tábora Auschwitz, aby odtiaľ podával prvé tajné správy o páchanom holokauste. "Je dôležité v Nemecku šíriť povedomie o tom, čo Nemci urobili Poliakom," napísal do knihy návštev.

Poľsko si v utorok pripomenie 81. výročie vypuknutia druhej svetovej vojny, ktorá sa začala 1. septembra 1939, keď nacistické Nemecko zaútočilo na Poľsko.