Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Americká raketová základňa v Poľsku bude funkčná od 15. decembra

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Plány na postavenie pozemnej základne v Redzikowe boli prvýkrát zverejnené v roku 2009.

Varšava 11. decembra (TASR) - Americká raketová základňa na severe Poľska bude "v prevádzke" od piatka 15. decembra, oznámil v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki zákonodarcom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Američania nás práve informovali, že raketový ochranný štít v obci Redzikowo dosiahne ´operačnú schopnosť´ o pár dní, 15. decembra," povedal Morawiecki. Základňa sa nachádza 250 kilometrov od ruskej enklávy Kaliningrad.

V súčasnosti v Poľsku pôsobí vyše 10.000 amerických vojakov, aby podporili svojho spojenca na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO) a jedného z najoddanejších podporovateľov susednej Ukrajiny, ktorá bojuje proti ruskej invázii. Projekt Američanmi postavenej základne v Poľsku ostro kritizovalo Rusko a označilo ju za vážnu bezpečnostnú hrozbu.

Plány na postavenie pozemnej základne v Redzikowe boli prvýkrát zverejnené v roku 2009. Malo tam byť 24 rakiet SM-3 a protilietadlové systémy. Ide o súčasť protiraketového systému NATO na ochranu kontinentu pred raketami krátkeho a stredného doletu z Iránu. Okrem základne v Redzikowe systém tvorí základňa Aegis Ashore v rumunskom Deveselu, radarové zariadenie včasného varovania v tureckom Kureciku a veliteľské centrum v nemeckom Ramsteine. Systém dopĺňa námorný prvok Aegis na torpédoborci amerického námorníctva na základni Rota v Španielsku.