Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Poľský prezident si uctil obete stanného práva z obdobia totality

Poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Stanné právo bolo vyhlásené v noci na 13. decembra 1981 a tento krok mal rozdrviť odborovú organizáciu Solidarita, ktorá predstavovala pre poľský štát s vládou jednej strany bezprecedentný problém.

Varšava 14. decembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda si v stredu uctil obete stanného práva na ceremónii, ktorá sa konala pri príležitosti 42. výročia jeho vyhlásenia vtedajšou poľskou komunistickou vládou. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Prezident spolu s Karolom Nawrockým, šéfom Ústavu pamäti národa, a s aktivistami hnutia Solidarita z 80. rokov 20. storočia sa zúčastnili na obrade pripomínajúcom stanné právo. Akcia sa konala na Námestí Józefa Pilsudského v centre Varšavy.

Stanné právo bolo vyhlásené v noci na 13. decembra 1981 a tento krok mal rozdrviť odborovú organizáciu Solidarita, ktorá predstavovala pre poľský štát s vládou jednej strany obrovský, bezprecedentný problém. Z odborov sa vyvinulo ľudové opozičné hnutie pod vedením Lecha Walesu.

Počas tvrdých zásahov boli zabité desiatky ľudí a stovky ich zatkli.

Duda v stredu prítomným na obrade povedal: "Bol to hanebný čin, zbabelosť, potlačenie vôle ľudí a ich túžby po živote v nezávislom, zvrchovanom štáte. Medzi ľuďmi existovala viera, že vtedajšiu Poľskú ľudovú republiku, nesuverénny a nie plne nezávislý štát za železnou oponou, je možné zmeniť na lepšiu prostredníctvom jednoty, prostredníctvom vzájomnej spolupatričnosti."

Prezident na obrade udelil niektorým aktivistom Rad Polonia Restituta, jedno z najvyšších poľských vyznamenaní, a dodal, že je to tiež symbolické ocenenie celej generácie Solidarity.