Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Pomoc pre Ukrajinu podľa kongresmana USA zdržala proputinovská frakcia

Na archívnej snímke Hakeem Jeffries. Foto: TASR/AP

Jeffries vyjadril presvedčenie, že ruský prezident Vladimir Putin sa usiluje obnoviť Sovietsky zväz a ohrozí pri tom spojencov v NATO.

Washington 6. mája (TASR) - Líder demokratickej menšiny v americkej Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries v nedeľu povedal, že USA musia naďalej podporovať Ukrajinu, aby zabránili rozsiahlejšej vojne. Zo zdržania dodávok pomoci pre Ukrajinu obvinil proputinovskú frakciu v radoch Republikánskej strany, informuje TASR podľa webovej stránky stanice CBS News.

"Nesmieme nechať Ukrajinu padnúť, pretože ak padne, je tu významná pravdepodobnosť, že Amerika bude musieť vstúpiť do konfliktu – nielen s našimi peniazmi, ale aj s našimi príslušníkmi a príslušníčkami armády," povedal v rozhovore pre CBS News.

Jeffries vyjadril presvedčenie, že ruský prezident Vladimir Putin sa usiluje obnoviť Sovietsky zväz a ohrozí pri tom spojencov v NATO. Pripomenul Putinovu inváziu v Gruzínsku či anektovanie poloostrova Krym a uviedol, že Putin sa v prípade úspechu na Ukrajine nezastaví.

Americký Kongres v apríli schválil pre Ukrajinu humanitárnu a vojenskú pomoc v hodnote 61 miliárd dolárov, pripomína CBS News. Tomuto rozhodnutiu však predchádzali niekoľko mesiacov trvajúce rokovania, keď časť republikánov v Kongrese pomoc blokovala.

"V Republikánskej strane je narastajúca proputinovská frakcia, ktorá nechce podporovať Ukrajinu a z nejakého dôvodu verí, že Rusko nie je nepriateľom Spojených štátov amerických," povedal Jeffries.

CBS News pripomína, že dvaja republikáni minulý mesiac v rozhovoroch pre média uviedli, že ruská propaganda prenikla do ich strany.