Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Popredného ľudskoprávneho aktivistu ponechali v Čečensku vo väzbe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska únia, Spojené štáty a rôzne ľudskoprávne skupiny odsúdili zadržanie tohto aktivistu ako súčasť oficiálnych snáh o umlčanie kritických hlasov v Rusku.

Moskva 10. júla (TASR) - Orgány v ruskej autonómnej republike Čečensko rozhodli v pondelok o ponechaní riaditeľa tamojšej pobočky ľudskoprávnej organizácie Memorial vo vyšetrovacej väzbe, do ktorej ho umiestnili v januári pre údajnú držbu drog.

Súd v meste Šali predĺžil Ojubovi Titijevovi väzbu o ďalších šesť mesiacov i napriek medzinárodnej kritike, informovala agentúra AP. Začiatok súdneho procesu v danej veci je naplánovaný na budúci týždeň.

Organizácia Memorial označila Titijevov prípad za vykonštruovaný. Európska únia, Spojené štáty a rôzne ľudskoprávne skupiny odsúdili zadržanie tohto aktivistu ako súčasť oficiálnych snáh o umlčanie kritických hlasov v Rusku. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov to však odmietol s tým, že zadržanie Titijeva prebehlo v súlade so zákonom.

Šéfa Memorialu Olega Orlova a ďalšiu poprednú ruskú bojovníčku za ľudské práva Svetlanu Gannuškinovú nakrátko zadržala polícia v Moskve, keď demonštrovali na podporu Titijeva, uviedla AP.